Author Topic: Does Node 3 attach to the nadir or to the port side of Unity?  (Read 10524 times)

Offline nisse

  • Member
  • Posts: 39
  • Liked: 3
Does Node 3 attach to the nadir or to the port side of Unity?

Nasa has two images of the location but they differ. Which is the correct one?
Image of Port location:
http://www.nasa.gov/externalflash/name_ISS/index.html
Image of Nadir location:
http://www.nasa.gov/images/content/160551main_jsc2006e43516_high.jpg

Any idea if there was a change and if so, why?

Offline bobthemonkey

  • Extreme Veteran
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 1033
  • Liked: 0
The Port CBM is now the final location for Node 3.

IIRC the change was due to a number of factors, in cluding ensuring clearence on Zarya nadir to ensure it is available for use, as well as reducing the MMOD risk.

Offline MikeMi.

  • Full Member
  • ****
  • Posts: 598
  • Liked: 0
  • Gd, Poland
And the final location of Cupola is the Port CBM of Node 3 (Tranquality) with the viev squarely on Kibo, yes?

Offline glanmor05

  • BWFC Fan
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 425
  • Liked: 0
  • It's not all tea and medals!
  • Blackpool, England
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?
"Through struggles, to the stars."

Offline Jorge

  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 6175
  • Liked: 1
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?

Yes.
JRF

Offline Jorge

  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 6175
  • Liked: 1
And the final location of Cupola is the Port CBM of Node 3 (Tranquality) with the viev squarely on Kibo, yes?

No, nadir. As shown in the second image in the original post in the thread.
« Last Edit: 04/15/2009 10:15 PM by Jorge »
JRF

Offline glanmor05

  • BWFC Fan
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 425
  • Liked: 0
  • It's not all tea and medals!
  • Blackpool, England
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?

Yes.

So let me get this straight.  PMA 3 will be re-located early July to the Port CBM of Unity, not be used (according to ISS Scedule of Events thread), then be re-re-located back to Nadir before the middle of December when Node 3 will be attached to the Port CBM?

That sounds like nonsense to me.
"Through struggles, to the stars."

Offline Jorge

  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 6175
  • Liked: 1
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?

Yes.

So let me get this straight.  PMA 3 will be re-located early July to the Port CBM of Unity, not be used (according to ISS Scedule of Events thread), then be re-re-located back to Nadir before the middle of December when Node 3 will be attached to the Port CBM?

That sounds like nonsense to me.

Sounds to me like they need to do some CBM reconfiguration.

Don't be so quick to judge.
JRF

Offline glanmor05

  • BWFC Fan
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 425
  • Liked: 0
  • It's not all tea and medals!
  • Blackpool, England
On the other thread it quotes the Expedition 19/20 Press Kit:

"Early July - Relocation of PMA-3 from Unity nadir to Unity port to prepare for the arrival of the Node 3/Cupola in 2010" ???

I suppose my question is, any chance picture 1 is correct (again), especially given the lack of any real reason for the PMA3 ballet otherwise?
« Last Edit: 04/15/2009 10:59 PM by glanmor05 »
"Through struggles, to the stars."

Offline nacnud

  • Extreme Veteran
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 1594
  • Liked: 1
Perhaps the arms can't reach to install tranquillity straight to the port CBM and it needs to be temporarily moved to nadir first.

Offline erioladastra

  • Full Member
  • ****
  • Posts: 1171
  • Liked: 48
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?

Yes.

So let me get this straight.  PMA 3 will be re-located early July to the Port CBM of Unity, not be used (according to ISS Scedule of Events thread), then be re-re-located back to Nadir before the middle of December when Node 3 will be attached to the Port CBM?

That sounds like nonsense to me.

Yes it would if you would make a quick snap judgement without checking for data or reading the other threads on this topic.

The Node 3 was originall scheduled for the nadir.  Node 1 was plumbed for that position.  Node 1 now has to be replumbed with all the power, data, air flow etc to go to the port.  To do that we need a pressurized module on the other side of the bulkhead to do the work.  PMA3 will be relocated to provide that volume.  This way, on 20A Node 3 When done, it will then be relocated back to the nadir.  Do we have your approval now?

Offline cd-slam

  • Full Member
  • ****
  • Posts: 560
  • Liked: 0
  • Singapore
The Node 3 was originall scheduled for the nadir.  Node 1 was plumbed for that position.  Node 1 now has to be replumbed with all the power, data, air flow etc to go to the port.  To do that we need a pressurized module on the other side of the bulkhead to do the work.  PMA3 will be relocated to provide that volume. When done, it will then be relocated back to the nadir.
Thanks erioladastra for the explanation. Finally all becomes clear! :O)

Offline glanmor05

  • BWFC Fan
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 425
  • Liked: 0
  • It's not all tea and medals!
  • Blackpool, England
PMA3 is soon to be re-located from Unity Nadir to Unity Port (according to the ISS schedule of events thread), so is there to be another swap before Node 3 flies?

Yes.

So let me get this straight.  PMA 3 will be re-located early July to the Port CBM of Unity, not be used (according to ISS Scedule of Events thread), then be re-re-located back to Nadir before the middle of December when Node 3 will be attached to the Port CBM?

That sounds like nonsense to me.

Yes it would if you would make a quick snap judgement without checking for data or reading the other threads on this topic.

The Node 3 was originall scheduled for the nadir.  Node 1 was plumbed for that position.  Node 1 now has to be replumbed with all the power, data, air flow etc to go to the port.  To do that we need a pressurized module on the other side of the bulkhead to do the work.  PMA3 will be relocated to provide that volume.  This way, on 20A Node 3 When done, it will then be relocated back to the nadir.  Do we have your approval now?

That all makes sense.  Always had my approval, just didn't understand (which in itself isn't unusual).  Always best to ask?

Not sure that that full an explanation has been provided on any other (L1) thread (I can't find it).  Sorry if my bad choice of words caused offense.


"Through struggles, to the stars."

Offline psloss

  • Veteran armchair spectator
  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 15668
  • Liked: 31
That all makes sense.  Always had my approval, just didn't understand (which in itself isn't unusual).  Always best to ask?
Sure, but just ask.  Calling it nonsense isn't asking.

Offline nisse

  • Member
  • Posts: 39
  • Liked: 3
Why is the change not reflected in the images online?

Tags: